Nieuwe fractie geïnstalleerd: 6 VVD'ers in de raad!

© Danny de Vries

Het is gelukt! Op 21 maart werd tijdens de uitslagenavond al snel duidelijk dat er iets bijzonders was gebeurd. De VVD had een recordaantal van 3.647 stemmen binnengehaald. Een politieke aardverschuiving die ons van 3 naar 6 zetels bracht en de verhoudingen in de gemeenteraad behoorlijk heeft gewijzigd. Maar liefst 15 raadsleden vertrokken gisteren, waaronder ook VVD'ers Gerrit van Eijk en Lizette Visscher. En vanavond werd dan de nieuwe raad geïnstalleerd. Burgemeester Christiaan van der Kamp nam bij alle leden de eed of de belofte af, en begon daarbij met de grootste fractie. En hoewel het nog wat onwennig was: dat waren wij!

Met zijn zessen liepen we naar het midden van de vergaderzaal, en de burgemeester begon met het uitspreken van de eed voor Robin Kersbergen. Nadat deze de woorden "Zo waarlijk helpe mij God almachtig!" had uitgesproken, grapte de burgemeester: "Van harte gefeliciteerd. We hebben het eerste raadslid binnen!", om vervolgens verder te gaan met het voorlezen van de belofte. Achtereenvolgens antwoordden Annemiek Oskam, Dirk van den Acker, Willem Zuyderduyn, Frank Rijkaart en Kees-Willem van Os met de woorden "Dat verklaar en beloof ik!" en daarmee was onze fractie compleet. Vervolgens werden wij allen voorzien van een bos bloemen van de burgemeester én een van het bestuur van de lokale VVD-afdeling. Boven de bloemenzee die daardoor ontstond, staken 6 jonge, enthousiaste en stralende gezichten uit.

Hoewel het een vlotte formatie zou zijn geweest als we op dit punt waren gestopt, zijn wij als pleitbezorgers van de democratie ook erg blij met onze collega's. En zo ging de avond verder met de installatie van de fracties van CDA (5), Burgerbelangen (3), SGP (3), ChristenUnie (2), GroenLinks (2), D66 (1) en PvdA (1). Toen in een kleine 35 minuten de voltallige nieuwe raad was benoemd en enkele formaliteiten werden afgehamerd, was er de ruimte voor felicitaties. Vervolgens werd met elkaar het glas geheven en bleef het nog lang gezellig. Als met deze sfeer de komende vier jaar politiek kan worden bedreven, gaat onze gemeente zonder twijfel mooie stappen vooruit maken.

...en nu aan de slag voor een nieuw college!