Column: "Bewust Afval Scheiden is soms geen feestje!"

1 januari 2016 is in Bodegraven-Reeuwijk Bewust Afval Scheiden(BAS) ingevoerd en de gemeente spreekt van een groot succes; in 2015 bedroeg het restafval nog 209 kg per persoon en in 2016 is dit gedaald naar 151 kg, inderdaad een significant verschil. Toch valt er op dit succes wel wat af te dingen. Zo zou de invoer van BAS een financiĆ«le meevaller voor de inwoners met zich mee brengen van  jaarlijks 40 euro per huishouden. De praktijk is echter dat de meeste huishoudens er met de invoering van BAS 40 euro op achteruit zijn gegaan.

Daarnaast zijn de ondergrondse containers regelmatig niet beschikbaar door een storing of omdat ze vol zitten met als gevolg lege zaken naast de containers, dat is geen fraai gezicht en veroorzaakt bovendien gefrustreerde inwoners die wel de 1,50 per inworp hebben betaald maar met de vuilniszak in de hand weer terug naar huis kunnen.

Ook het eerder aanbieden van plastic ontsiert het aanzicht van onze dorpen. Zo heb ik de woensdag voor Kerst op verschillende plekken al plastic zien hangen terwijl dit pas op de donderdag na Kerst door Cyclus zou worden opgehaald. Je zal maar de hele Kerst tegen afval aan moeten kijken, niet echt feestelijk.

Daarom wil de VVD dat op korte termijn kritisch naar BAS wordt gekeken, niet omdat wij tegen BAS zijn en dit willen afschaffen, maar wel omdat wij vinden dat je moet doen wat je belooft en wij onze dorpen ook mooi willen houden, dus weet wat je stemt op 21 maart!

Willem Zuyderduyn
Gemeenteraadslid en lijsttrekker VVD