VVD ontevreden over aanrijtijden politie

VVD Bodegraven-Reeuwijk heeft schriftelijke vragen ingediend bij de burgemeester over de te hoge aanrijtijden van de politie. Fractievoorzitter Willem Zuyderduyn licht deze toe: “Op 20 september stond in het AD een overzicht met aanrijtijden van de politie bij Prio 1-meldingen. Het streefgetal is om in 90% van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse te zijn. In onze gemeente is dat slechts in 56% van de meldingen het geval. Dat vinden wij niet acceptabel.”

In Bodegraven-Reeuwijk heerst al tijden het idee dat het allemaal minder is geworden sinds het opheffen van het politieteam in de gemeente. De cijfers laten nu duidelijk zien dat er iets structureel mis is. Vandaar dat de VVD nu de burgemeester om opheldering vraagt.

Volgens het artikel in het AD rukt de politie zo’n 300.000 keer per jaar uit voor een spoedmelding. Als die bij noodnummer 112 binnenkomen, moeten agenten binnen een kwartier ter plaatse zijn. Het lukt al vanaf 2012 niet om hier in meer dan 85% van de gevallen aan te voldoen. De politie hanteert sinds 2015 een ‘streefnorm’ van 90%, maar sindsdien zit er nauwelijks verbetering in de score. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is in de eerste helft van 2019 zelfs sprake van een lichte daling.

“Overigens moet wel gezegd worden dat de politie over het gehele land slechts in 13 procent van de gemeenten de norm haalt. Echter constateren wij dat in de steden en in de gemeenten met een eigen politiebureau de cijfers aanzienlijk beter zijn en vaak die streefnorm van 90% heel dicht benaderen. Hier moet dus wel een oplossing voor komen want dit verschil is wat betreft de VVD Bodegraven-Reeuwijk onacceptabel groot.” aldus Zuyderduyn.