Lizette en Nelis Visscher verlaten Reeuwijk

Lovende woorden in diverse krantenberichten, maar ook tijdens de uitreiking van de erepenning aan Lizette. Zij en Nelis verhuizen niet met stille trom.

KOBR Na bijna 48 jaar verruilen Lizette en Nelis Visscher Reeuwijk voor Twente


KOBR Erepenning voor Lizette Visscher


En lees hier de speech van fractievoorzitter Willem Zuyderduyn, bij de uitreiking van de erepenning op woensdag 27 januari 2021.

Beste Lizette, Lieve Lizette

Ik heb de afgelopen jaren al een aantal keer afscheid van je mogen nemen en je daarbij ook mogen toespreken. Toen ik lijststrekker werd en daarna fractievoorzitter bijvoorbeeld. Maar vanavond neem ik geen afscheid van je, ondanks dat je binnenkort gaat verhuizen. Vanavond heb ik de eer je in het kader van een heel bijzondere onderscheiding die je hebt gekregen, toe te mogen spreken. Een onderscheiding die je als geen ander toekomt Lizette! En ik mag dat doen, niet alleen namens mijzelf, maar namens oa de gehele VVD fractie en vele anderen. 


Maar laat ik beginnen met eerst iemand anders in het zonnetje te zetten. Ik heb het natuurlijk over Nelis, je trouwe man, je steun en toeverlaat en rust en rots in de branding. Nelis, wat ik van nabij heb gezien is dat je er altijd was voor jouw Lizette, achter elke sterke vrouw staat een sterke man. En dat is maar goed ook! Want politiek kan een hard vak zijn en gaat soms zelfs ten koste van persoonlijke omstandigheden, jullie kunnen daar helaas over meepraten. Maar jullie hebben je daar samen, als een team, doorheen geslagen. Nelis, de onderscheiding die Lizette vanavond gekregen heeft, en ik weet zeker dat Lizette het met mij eens zal zijn, is ook een beetje voor jou! 


Lizette, ter voorbereiding op vanavond heb ik heel veel mensen gesproken, niet alleen VVD-ers trouwens! En een woord viel frappant veel , namelijk ombudsvrouw. Dat is een kwalificatie die ik je ook al eens eerder gegeven heb en het typeert je. Voor de inwoners van onze gemeente maar ook voor alle vrijwilligersorganisaties, stond jouw deur altijd open!


Je werd vaak geraakt door de persoonlijke verhalen en als je iets onrechtvaardig vond Lizette, dan ging je door roeien en ruiten. Lizette heeft een vooruitziende blik, dat hoorde ik ook vaak. En ik wil hier het gevaar van de aanwezigheid van de rivierkreeft in het plassengebied  niet tot ongehoorde proporties opblazen maar jij waarschuwde al voor de schadelijke gevolgen van het diertje voor het ecosysteem,  toen de rest van de Raad bij het noemen van rivierkreeft alleen nog maar dacht aan een lekkernij in de soep of als voorgerecht.


 Iemand anders die ik sprak gaf aan:  "Lizette sleept je mee" En toen ik vroeg om een nadere toelichting, kreeg ik te horen: "Ik kwam voor een praatje en een kop koffie en werd de volgende ochtend wakker als kersvers VVD lid" En voor ik het wist was ik aanwezig bij de fractievergaderingen. En inderdaad Lizette, je had oog voor talent en je pakte dan ook door, je wist de mensen enthousiast te maken. Ook ondergetekende is daar het slachtoffer van geworden. Ik bedoel dan natuurlijk niet dat ik het slachtoffer ben geworden van je oog voor talent. Nee ik bedoel dat ook bij mij je enthousiasme bepaald aanstekelijk heeft gewerkt. 


De volgende quote, recht uit het hart van iemand die je goed kent, wil ik je ook niet onthouden: "Bij Lizette denk ik altijd aan het woord strijd. Ze gebruikt dit echt vaak, ook om te duiden dat iets de verkeerde kant dreigt op te gaan. Daar heb ik niet voor gestreden al die jaren" En ook dit is een rake typering!


Lizette, voor je rol als ombudsvrouw, voor onze inwoners, voor je jarenlange strijd, daarvoor heb jij vanavond, namens alle inwoners van onze mooie gemeente, deze prachtige onderscheiding gekregen en ik weet zeker dat deze straks in jullie nieuwe woning een prominente plek krijgt. En dat is terecht! Je kunt trots zijn op deze blijk van erkenning. Lizette, namens velen, bedankt voor alles!!