Bijdrage Kadernota 2021

 

Bijdrage VVD Bodegraven-Reeuwijk Algemene Beschouwingen

Voorzitter,

Allereerst vanuit de VVD een woord van dank aan onze ambtenaren en het college voor deze kadernota, de keuzenotitie en de ambtelijke toelichting!

De titel van de kadernota draagt die van het huidige raadsprogramma, Samen, Duurzaam en Gezond!  De woorden “somber en onzeker” als ook de titels van de 3 scenario’s , “Ademruimte” Moeilijke keuzes” en “Financieel noodweer” maken duidelijk dat “Samen” werken  meer dan ooit noodzakelijk is om onze gemeente Duurzaam en Gezond te houden en door te geven aan de volgende generatie.

In dat kader is het ook bemoedigend dat een aantal inwoners met het zogenaamde 3 motorenplan zijn gekomen, waarvan de mogelijkheden nu door het college worden onderzocht. De fractie van de VVD is tevreden dat haar initiatief voorstel ter zake zo voortvarend door het college is opgepakt, temeer omdat dit plan de gemeente een verdiencapaciteit kan geven als gevolg waarvan wij moeilijke keuzes niet hoeven te maken.

Het Duurzaam en Gezond houden van onze gemeente wordt een zeer uitdagende klus waarbij,  naar de mening van de VVD fractie,  niet te ontkomen valt aan het maken van moeilijke keuzes. Wij hopen dan ook dat de andere partijen hiervan doordrongen zijn en bereid zijn deze keuzes te maken. Niet omdat dat leuk is maar omdat dat noodzakelijk is “Geen keuzes maken” is geen optie. Als je keuzes maakt, hoeven de lasten niet te worden verhoogd!

Voorzitter, dit is de laatste kadernota voor de verkiezingen en daarom wil de VVD stil staan bij de behaalde resultaten Wat hebben we de afgelopen jaren met elkaar bereikt en waar kunnen we trots op zijn.

Aan het begin van deze raadsperiode stond de sportwereld in lichterlaaie. Op initiatief van de VVD is een onafhankelijke procesbegeleider aangesteld  waarna het proces is vlot getrokken. Door de voortvarende aanpak van dit college is de rust terug gekeerd en hebben de verenigingen weer vertrouwen in de gemeente en in de toekomst! Er zijn nog een paar plooien die moeten worden glad gestreken. Bijvoorbeeld het derde veld voor Esto dat nu in de uitvoering enige vertraging op loopt. Wij roepen het college op om de aanbesteding van het veld alvast te starten.

De VVD heeft de afgelopen jaren bij herhaling een punt gemaakt van veiligheid en toezicht en als gevolg hiervan is de capaciteit van de politie en de bijzondere opsporingsambtenaren in onze gemeente vergroot.

Het centrum van Bodegraven is,  ondanks de impact van de Corona crisis op de leegstand, de afgelopen periode aanmerkelijk opgeknapt. De leegstand is aangepakt.

Veel is nog in uitvoering, bijvoorbeeld de  jongerenwoningen. Goede vorderingen zijn gemaakt en we moedigen het collega aan voortvarend te blijven,  zodat nog deze periode verdere concrete stappen worden gemaakt.

Na een lange aanlooptijd wordt nu ook uitvoering gegeven aan de Raadhuisweg, zodat de tijdelijke situatie ter plaatse sterk verbeterd. Ook wordt uitvoering gegeven aan de vernieuwing van het winkelcentrum Broekvelden.

De Bodegravenboog staat dankzij onze inspanningen ook in Den Haag hoog op de agenda. Het is nu wachten op de formatie.

Wij steunen het college inzake de samenwerking met FERM werk en de druk die wordt uitgeoefend nu eindelijk te komen met een begroting, passend bij de gemeentelijke begroting.  Zonder hiermee uit het oog te verliezen dat het om mensen gaat met een achterstand op de arbeidsmarkt.  

Voorzitter, voordat ik namens de VVD een reactie geef op de bij de kadernota toegevoegde keuzenotitie,  wil de VVD de lans breken voor nog een andere aanpak namelijk Zero based budgetting. Bij de overheid is het gebruikelijk om te budgetteren op basis van de uitgaven van vorig jaar. Zo kijken we ieder jaar naar een plusje of een minnetje. Maar de huidige tekorten vragen om echte keuzes. Zero based budgetting brengt de vraag op: “Wat als we zonder budget beginnen, wat zouden we dan willen uitgeven?” Deze exercitie heeft onze gemeente één keer uitgevoerd; namelijk bij de fusie.

Inmiddels zijn we precies 10 jaar verder, het lijkt de VVD goed om eens stil te staan bij de bijna EUR 100 mln die wij jaarlijks uitgeven. Laten we ten minste op hoofdlijnen in kaart brengen hoeveel de gemeente uitgeeft en ons afvragen of dat niet een paar procent minder kan.

Dan nu de keuzenotitie. Als eerste wil ik daar graag over kwijt dat het ons opvalt dat een aantal lastenverzwaringen zijn opgenomen die als bezuiniging worden gepresenteerd. De VVD is van mening dat de zaken moeten worden benoemd zoals ze zijn, een verhoging van lasten is geen bezuiniging. Het tweede dat onze fractie opvalt is dat voor wat betreft de jeugdzorg helemaal niets in de keuzenotitie is opgenomen terwijl juist daar de grote tekorten zitten. Kunnen we iets met de verlengde jeugdzorg ? Wat te doen met de weeffouten hoe een en ander nu georganiseerd is?

Alleen daar waar de VVD fractie van mening verschilt met  het advies van het college geven wij ons standpunt weer. Inkomensafhankelijke tarieven inzake de WMO vindt de VVD niet acceptabel maar bovendien is het wettelijk gezien niet mogelijk en dus niet relevant om op te nemen in de keuzenotitie.

De effecten van het sluiten van Loose End is wat de VVD fractie betreft het onderzoeken waard. Vorig jaar stond dit punt ook al op de agenda en de wethouder heeft toen toegezegd de sluiting te onderzoeken. Wat is er in de tussentijd gebeurt?

Wij zijn tegen de vermindering van de capaciteit handhaving ODMH. Handhaving is essentieel om de misstanden in de kamerverhuur aan te pakken.

Wij zijn er voor de Huizen van Alles te sluiten op de locaties waar al dorpshuizen zijn.

De kinderraad en jeugdburgemeester willen wij niet schrappen, het blijft van belang vooral jongeren te interesseren voor de politiek, zij zijn onze toekomst.

Een uitbreiding van het personeelsbudget voor een bedrag van € 200.000 is niet acceptabel. De VVD maakt al jaren een punt van een gebrek aan coördinatie en regie binnen de ambtelijke organisatie. Het is nu de tijd om dit te verbeteren. Eerst dan kan worden beoordeeld of er extra geld voor de personeelskosten moet worden vrijgemaakt of dat er kan worden bezuinigd.

De financiële norm is op voorstel van de VVD als buffer aangemerkt om financiële tegenvallers op te vangen.  En dat is maar goed ook,  we kunnen ons vinden in de gedeeltelijke schrapping van €300.000 zoals voorgesteld waardoor nog € 200.000 beschikbaar blijft om op onze leningenportefeuille af te lossen.

Voorzitter, naast het maken van deze keuzes heeft de VVD nog een aantal andere voorstellen.

Wij stellen een taakstelling voor van 1% op ALLE uitgaven en zien dit graag opgenomen in de keuzenotitie.

Het veilen van zogenaamde schaarse vergunningen, bijvoorbeeld destijds het casino, kan ook geld in het laatje brengen.

Kosten in de openbare ruimte onder de loep nemen. Niet automatisch tot vervanging overgaan omdat dit nu eenmaal staat opgenomen maar kritisch beoordelen of het noodzakelijk is.

Het rijk blijft meer taken naar de gemeente delegeren zonder deze te vergezellen van de benodigde gelden. Inmiddels resulteert dit in het interen op reserves en snijden in kosten van de reguliere bedrijfsvoering. Een bedrijfsvoering die het goed deed zonder deze extra taken en uitgaven! Inmiddels is ook duidelijk dat we geen compensatie krijgen voor de inmiddels al ontstane schade. Voor de VVD is het daarom duidelijk. “Geen geld, geen Zwitsers!” Zonder financiële tegemoetkoming van 100%  geen extra taken.

Afvalbeleid: De VVD wil dat de entreekosten van het milieustation tegen het licht worden gehouden.  Ons bereiken signalen van afval dumping. Zadelen wij hiermee de inwoners op met lastenverzwaringen terwijl  de ruimte vervuilt en dit kosten oplevert?

Voorzitter, ik ga mijn betoog afronden. Er rest mij nog 1 vraag namelijk deze. We hebben de afgelopen jaren veel met elkaar gesproken over het vermijden van de status “artikel 12 gemeente” Naar onze mening terecht, het behalen van deze status zou, als we de kosten in de jeugdzorg buiten beschouwing laten,  als een brevet van onvermogen kunnen worden gezien. Onze vraag aan de portefeuillehouder is deze: Biedt deze status ook nog kansen of uitsluitend bedreigingen en hoe kijkt hij terug op de financiële ontwikkelingen sinds hij wethouder financiën  is?

Voorzitter tot zover onze bijdrage!

 

 

 

 


 [.Z1]