Het grotere geheel ….

In de gemeenteraad komen een boel plannen en raadsvoorstellen naar voren waar we ons over mogen buigen. In het grotere geheel zijn dat goede, toekomstgerichte plannen waar we met alle partijen vaak wel hetzelfde instaan. Wat mij echter opvalt, is dat we in het politieke debat ‘van alles wat moeten vinden’. Van groot naar klein en van hoofdzaken naar bijzaken. Dat vertraagt het besluitvormingsproces enorm. Laten we vooral naar de toekomst kijken en op hoofdlijnen doorpakken en dan zullen we de details in de uitwerking nauw moeten blijven volgen.

Zo is er een plan om in het centrum van Bodegraven een oude achterlaatlocatie te bestemmen voor 35 nieuwe appartementen voor senioren en gaan we ons zorgen maken over één oude kastanjeboom die hiervoor zal moeten wijken.

Of de situatie aan het Nespad, daar combineren we op 1 vierkante kilometer de bouw van een huisvesting voor honderd arbeidsmigranten en een opvanglocatie voor honderd minderjarige asielzoekers samen met een mogelijke, toekomstige Bodegravenboog. Als we daar ook nog allerlei andere (sociale- en verkeersveiligheids) issues mee gaan nemen, wordt het een ingewikkelde kluwen van problemen, die het besluitvormingsproces flink in de weg kan zitten.

Laten we ons vooral focussen op de drie grote toekomstrichtingen die we hier hebben gekregen van de provincie en het rijk, dan volgt de rest van de uitwerking vanzelf wel. Daarom zou ik u willen adviseren: kijk naar het grotere geheel en ga volgende week 15 maart stemmen voor de Provinciale Staten, want wij hebben het provinciale beleid hard nodig om de uitwerking in onze gemeente specifiek vorm en inhoud te kunnen geven.