Bezorgde Bootbezitters

Op 28 december legde de gemeente het parapluplan Doorvaarthoogtes Reeuwijk-Brug ter inzage. Dat biedt enige rechtszekerheid aan veel inwoners van Reeuwijk-Brug met een bootje achter hun huis. Want met een bootje kun je alleen maar varen als het water diep en breed genoeg is. En natuurlijk als er een redelijke doorvaarthoogte onder de bruggen is.

Het interessante van het plan is dat er minimummaten worden vastgesteld waaraan zowel de gemeente als particuliere eigenaren zich moeten houden. Het zorgelijke is dat de matente beperkt zijn voor normaal recreatief gebruik van de watergangen

In het plan worden 90 cm doorvaarthoogte en 150 cm doorvaartbreedte als minimummaten vastgesteldMet name dat laatste is ook voor een bescheiden sloep veel te weinig. De gemeentelijke bruggen in bijvoorbeeld het Treebord, de Roland-Holstlaan en de ‘s Gravenbroekseweg zijn dan ook aanzienlijk ruimer bemeten. Er is dus zeker reden tot zorg alsbijvoorbeeld de doorvaartbreedte tot het minimum wordt beperkt.

 

Bestemmingsplannen zijn een juridische grondslag voor wat in de ruimtelijke praktijk moet en magOf het nu gaat over een uitbreiding van een horecagelegenheid,  de bouw van een stal, plaatsing van een 100 meter hoge windturbine, of de aanleg van een woonwijk, voor deze zaken maakt de gemeente een bestemmingsplan. Het parapluplan Doorvaarthoogtes Reeuwijk-Brug lag tot 7 februari ter inzage. Tot die datum konden belanghebbenden zienswijzen indienen. Mocht u uwmoment gemist hebben, dan is het goed te weten dat het bestemmingsplan naar de commissie Ruimte gaat voor het inde gemeenteraad wordt behandeld. Ik voorzie nog veel werk voor de commissie.



Deze column verscheen in de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk


Het bestemmingsplan is te vinden op de gemeente website.


https://www.bodegraven-reeuwijk.nl/ontwerpbestemmingsplan-parapluplan-doorvaarthoogtes-reeuwijk-brug-ter-inzage#