Column: “U bent gewaarschuwd”

U bent gewaarschuwd

De begroting die deze week wordt vastgesteld voor 2018 is extra bijzonder daar het de laatste is vóór de verkiezingen en zo wordt dus een politiek testament vastgesteld van de huidige coalitie van BBR – CDA – SGP en CU.

Afgelopen 4 jaar heeft de VVD vanuit  oppositie haar politiek bedreven, vaak was het leuk, soms  frustrerend, maar gaf meestal voldoening. Die zat er in dat we het deden voor onze inwoners en dorpen.

In recent interview sloeg wethouder Knol zichzelf op de schouder om te vertellen hoe geweldig hij het had gedaan. Toch zijn er 2 punten  die dat beeld nuanceren.

1. In de eerste jaren na de fusie hebben wij grote (administratieve) verliezen moeten nemen op onze grondposities. Gedachte inkomsten werden niet meer als reëel ingeschat en zijn naar beneden bijgesteld. Als er gronden worden verkocht weet je pas echt hoe groot het verlies is. Helder wil maar niet worden hoeveel “restschuld” wij hebben na verkoop van gronden. Tot 3x toe heeft het college  mij geantwoord dat de gronden in Weideveld met verliezen worden verkocht. Dat is  goed om te weten aangezien deze rekening / verplichting naar volgende generaties wordt doorgeschoven. Door lage rentestanden en herfinancieringen valt het niet op, maar het is er wel. 
2. Sinds 2014 is Martien Kromwijk verantwoordelijk voor het Sociaal Domein. Daarop heeft hij een tekort van € 1,6 miljoen. Deze verwachte uitgaven zijn gewoon niet in de begroting opgenomen of althans voor € 1 miljoen wordt gedacht dat het wel “gevonden” gaat worden en voor € 0,6 miljoen denkt men dat het wellicht niet gaat gebeuren. Er wordt weggekeken door het college. En wethouder Knol die ik als raadslid heb leren kennen als goede rekenmeester en financiële degelijkheid als motto heeft zou dit nooit mogen laten passeren.  “Besturen zonder gedoe” noemt BBR dat in dezelfde krant van 25 oktober.

Dan heb ik het nog maar niet over het Rotonde-miljoen dat de Provincie op ons bordje wil leggen. 

Dus beste mensen, kom straks niet klagen als bovenstaand toch uitkomt, u bent welkom voor een leuk gesprek, maaik heb  alvast willen waarschuwen.

 

Gerrit van Eijk

Fractielid VVD