Column: "Bruggen bouwen"

Communiceren is als het bouwen van een brug over een rivier. Als je aan één kant begint, dan zal de brug instorten als je net over het midden bent. Er moet dus ook vanaf de andere kant gebouwd worden. Hetzelfde gaat op voor samenwerken. Als al het werk door een persoon wordt uitgevoerd, is er dan nog sprake van samenwerking en krijg je dan iets voor elkaar? Als ik de sociale media mag geloven is dit volgens sommigen wel de bedoeling. Er wordt wat uitgestort over de lokale politici. Beledigingen en verwensingen, je ziet ze nooit, ze reageren nooit, ze komen nooit langs en ze doen vooral niet wat u wil. Behalve tijdens verkiezingstijd natuurlijk, dan wel.

Toch eisen heel wat mensen maximale inzet voor hun goede doel. Soms zelfs nadat ze eerst zich op nogal grove wijze over de politici hebben uitgelaten. Ik reageer op Facebook nogal eens op die berichten en daar komen dan soms wel mooie samenwerkingen uit. Gesprekken waardoor ik in contact kom en de gesprekspartner toch een iets beter beeld krijgt van wat ik zoal doe. Dat komt soms omdat ik mensen benader, en soms doordat men mij aan spreekt. Bruggen bouwen van twee kanten dus.

Daar waar echte samenwerking plaats vindt, komen mooie dingen tot stand. Zo hebben wij als VVD een onderzoek gedaan naar uw wensen voor het zwembad, en daarvan zijn toch 95% van de wensen verwerkt in het zwembad wat we hebben. Dankzij de VVD!? Deels. Uw input naar ons, onze input in de raadsvergadering. En daarmee een heel zware stem in de realisatie van een bad waarover ik veel complimenten ontvang. En zo ook de jongerenhuisvesting. Het komt stapje voor stapje dichterbij en nog altijd voldoet het aan jullie wensen. Hoe wij dat weten? Door jullie input bij ons onderzoek. Ik ben dus best positief over die projecten. Niet omdat ik ze heb uitgevoerd, maar omdat er gezamenlijk aan is gewerkt!

Dus als u nu weer eens iets wilt van uw lokale politici, vraagt u zich dan eens af of contact zoeken en samenwerken een manier is, of dat uw hart op ongenuanceerde wijze uitstorten op Facebook de manier is. Ik heb zo mijn voorkeur. Als u aan de overkant van de rivier staat te schelden, heb ik geen ambitie te beginnen met het bouwen van de brug aan mijn zijde van de rivier. Daar kunt u dan best beledigd over zijn, misschien zelfs blijven schelden, maar dan heb ik er wel vrede mee dat u aan de andere zijde staat. Dan maar geen brug. Zo ben ik dan ook wel weer.

Frank Rijkaart, gemeenteraadslid VVD