Begroting 2021 Waardering voor inzet college

We hebben ons best gedaan, maar het was niet goed genoeg. Dat is wat de VVD fractie begrijpt uit Raadsinformatiebrief 102. Door de ogen van de provincie bekeken heeft onze gemeente een structureel tekort op de voorliggende begroting van EUR 303 k. Dat komt omdat de ingeboekte ombuigingen bij Ferm werk nog niet contractueel vastliggen.

Het college vraagt nu aan de Raad om de huidige begroting te mogen indienen bij de provincie. In de komende twee weken zal het college op zoek gaan naar structurele bezuinigingen die op 25 november in de begroting worden opgenomen, zodat - als de raad daarmee instemt - de provincie haar goedkeuring kan verlenen. Als laatste stap worden de bezuinigingen teruggedraaid als de bezuiniging bij Ferm werk definitief is. Want voor de VVD geldt dat wij weinig behoefte hebben aan het opnieuw behandelen van een keuzenotitie.

Op hoofdlijnen ziet de VVD een zorgvuldig proces dat begon met de kadernota in juli gevolgd door een raadsvergadering waarin onze motie 18 ter voorkoming van onder curatele stelling met steun van CDA en SGP werd aangenomen. In motie 18 riepen we het college op de gemeentelijke uitgaven in het sociaal domein en speciaal in de jeugdzorg krachtig bij te sturen. Lastenverzwaringen moesten gebruikt worden voor versterking van de reserves of aflossing van de schulden.

Hoewel de hierop volgende keuzenotitie niet heel veel keuze bood heeft de VVD respect voor de inzet van het college. De wethouders Wagner en Nieuwenhuizen hebben zich ambitieus getoond en verdienen alleen al daarom steun vanuit de raad.

Het zal nog vaak gezegd worden dat we te weinig geld krijgen voor het sociaal domein. Floor Vermeulen, VVD gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland is ook al voor ons op de bres gesprongen. Hij pleit voor meer geld bij het rijk voor de Zuid-Hollandse gemeentes. Maar naar de mening van de VVD ontslaat dat deze raad en dit college niet van haar taak een sluitende begroting in te dienen.

De VVD was bereid geweest om de financiƫle norm, EUR 500k per jaar aflossen, tijdelijk in te zetten om een sluitende begroting te krijgen. Wij begrijpen echter dat dit door de provincie niet als voldoende structureel is aangemerkt.

Dan blijft voor ons het voorstel van het college een weinig elegante noodsprong die ons alsnog aan de overkant van de sloot moet brengen.

De VVD is van mening dat we bedrijven en inwoners van onze gemeente geen plezier doen met een onder preventief toezichtstelling of artikel 12 status voor de gemeente als dit niet nodig is. We denken ook dat ze niet blij zullen worden van de bijbehorende belastingverhogingen. Zeker niet in deze economisch moeilijke tijd. Onze fractie heeft daarom het voorstel van het college om een vooralsnog door de provincie afgekeurde begroting in te dienen en deze aan te passen met een aanvullende begroting gesteund.